Botox ; botulinum toxin kelimesinden kısaltılmış ve çok bilinir marka ismi ile anılan tedavi uygulamasına verilen isimdir.
İlacın özü “Clostridium Botulinum” adlı bakterinin oluşturduğu proteindir.Bu protein; uygulama bölgesindeki kas veya kas gruplarının kasılmasını sağlayan sinirleri , geçici olarak devre dışı bırakarak aşırı kasılmayı ortadan kaldırır. Bu etki uygulama bölgesine göre 2-5 ay arasında sürebilir.
1980’lerin başında öncelikle şaşılık tedavisi ile kullanılan botulinum toksini 2000’li yıllarda yaygın olarak kozmetik amaçla da uygulanmaya başlamıştır.
Estetik Amaçlı Botox hangi bölgelere uygulanır?
Botox mimik kırışıklıklarına uygulanır. Göz çevresi, alın, kaş arası, düşük kaşlar, çenede oluşan kırışıklıklar , boyun bantları (platysma) genel uygulama alanlarıdır.
Aşırı terleme tedavisi olarak; koltuk altı, avuç içi ve ayak tabanına uygulanmaktadır.
Aşırı diş sıkma durumlarında (bruksizm) ; tedavi olarak çiğneme kasına botulinum toksin uygulaması yapılmaktadır.
Botox Uygulaması Nasıl Yapılır?
Uygulama, deneyimli hekimler tarafından yapılmalıdır. Muayene sonrası uygulama alanları belirlenir ve dezenfekte edilir. İlaç çok ince insülin iğneleri ile istenen kasların içine verilir. Uygulama bölgesinde ağrı çok azdır , çoğu kez uyuşturmaya gerek yoktur ve bu his 1-2 dakika içinde geçer.
Uygulama süresi yaklaşık 10-15 dakikadır. Uygulama yapılan kişi hemen günlük yaşamına geri dönebilir.
Botox’un Etkisi Ne Zaman Başlar?
Uygulamadan 2-4 gün sonra ilk belirtiler görülür. 7 günde genel etki oluşmuştur. 15. Günde yapılacak kontrol muayenesinde uygulamanın son hali değerlendirilir.
Botox’un Etkisi Ne Kadar Sürer?
Yüz bölgesi uygulamaları genel olarak 2-5 ay devam eder. Düzenli uygulama yapılan kişilerde, süre biraz daha uzun olmaktadır.
Koltuk altı uygulamalarında süre 4-8 ay olabilmektedir.
Botox’un etkisi geçtiği zaman cilt, işlem yapılmamış haline geri döner, daha kötü görünmesi söz konusu değildir.Çoğu kez çok daha iyi görüldüğü de olur.
Botox’un Etkisi Uzatılabilir mi?
Etki mekanizması; kasların kasılmasında görevli sinirler üzerinden gerçekleştiği için, normal koşullarda böyle bir ürün bulunmamaktadır. Ancak cildin korunması ve nemlendirilmesi için yapılabilecek tüm bakım işlemleri, botox etkilerinin daha iyi hissedilmesine neden olur.
Uygulama Sonrası Yüz Maske Gibi Görünür mü?
Doğru dozlarda ve bölgelerde uygulanan botox işleminde, kişinin donuk veya yapay bir yüz ifadesi olmaz. Mimikler kaybolmaz. Sadece yüzün daha dinç görünmesi sağlanır.
Botox Uygulamasını Kimler Yaptırabilir?
Genel olan görüş; 18-65 yaş arası kişilerde yapılmasıdır.Ancak yüz felci gibi gerekli olduğu durumlarda bu yaş sınırlaması dışında da uygulama yapılabilmektedir.
Botox Kimlere Uygulanmaz?
Botox uygulaması kas-sinir sistemi hastalığı olanlarda (Myastenia Gravis gibi ), bazı ilaçların kullanımında , hamileler ve emzirenlerde uygulanmaz.
Kan sulandırıcı ilaç kullananlarda, yeşil çay, C vitamini, E vitamini, Koenzim Q10 gibi antioksidan tedavi alanlarda, istenmeyen kanama ve morluklar olabileceğinden bu tedavileri alan kişilerin, uygulama öncesi hekimlerine bilgi vermeleri ve mümkünse 3 gün önceden bu ürünlerin alımının bırakılması doğru olacaktır.
Botox Sonrası Karşılaşılabilecek Durumlar Nelerdir?
Enjeksiyonla yapılan bir tedavi olduğundan bazen kanama ve küçük morluklar oluşabilir.Uygulama sonrası kızarıklıklar cilt hassasiyetine bağlı olup , hızla ortadan kalkar.Bazen uygulamanın birkaç gün sonrasında başlayıp, yine birkaç gün süren baş ağrıları da olabilmektedir.
Uygulama Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Uygulama bölgelerine 4 saat masaj veya ovuşturma yapılmamalı, yüzüstü yatılmamalı, uzun süre öne doğru eğilmeye neden olacak hareketlerden kaçınılmalıdır. Bunun amacı; enjekte edilen ilacın uygulama bölgesinin dışına çıkmasını engellemektir. Uygulama sonrası 24 saat sıcak duş alınmamalı, havuza girilmemelidir.
Aşırı Terleme Tedavisinde Botox
Sosyal yaşamın insan hayatını olumsuz olarak etkilediği aşırı terleme durumlarında koltukaltı, el ayası ve ayak tabanlarına botox uygulaması yapılabilir.
Uygulama öncesi bölgesel uyuşturma yapılır. Etkisi 3-7 gün içinde ortaya çıkar. 6-9 ay boyunca aşırı terleme şikayetinin olmadığı görülür.
Diş Sıkma (Bruksizm ) Tedavisinde Botox
Bruksizm (diş sıkma) sonucunda diş, çene eklemi, baş ve boyun ağrıları yanı sıra sabahları halsizlik, yorgunluk, konuşma isteksizliği görülür. Bu durumun tedavisi için; diş sıkma botoksu veya Masseter botoksu ismi ile anılan çiğneme kasına botulinum toxin uygulama tedavisidir.
-en