• Ana Sayfa
  • Other Treatments
  • Hiperhidroz(Aşırı Terleme) Tedavisi-en

Hiperhidroz(Aşırı Terleme) Tedavisi-en

HİPERHİDROZ (AŞIRI TERLEME)  TEDAVİSİNDE BOTOX UYGULAMASI

 Terleme sayesinde vücut ısısı dengelenir ve dışarıya  zararlı maddelerin atılması sağlanır. Terlemenin aşırı olması durumuna  hiperhidroz denir. Toplumda % 1-2 oranında görülür.Vücudun her yerinde bulunan ter bezlerinin aşırı çalışması sonucu oluşur. Erişkin bir kişide ter bezi sayısı toplam 2 - 5 milyon arasında değişir. Bu bezler en yoğun şekilde avuç içleri, ayak tabanı ve koltuk altında bulunur.

Genel hiperhidroz ; bütün vücudu etkiler ve  daha  seyrek görülür. 

Bölgesel hiperhidroz;  Koltuk Altı terlemesi, şikayetlerin % 30’unu oluşturur. Geri kalan kısımda el ve ayak terlemesi önemli yer tutmaktadır. Daha seyrek olmakla beraber yüz de etkilenebilir. 

Aşırı terlemenin sebepleri tam olarak bilinmemekte ve genellikle genetik olduğu kabul edilmekle birlikte önemli nedenleri arasında; stres, değişik uyaran ilaçlar (emetikler, insülin), tiroid bezinin aşırı çalışması, böbrek üstü bezinde görülen hastalıklar, menopoz, hipoglisemi, şişmanlık, bazı kanserlerin tedavisinde kullanılan ilaçlar ve hormonlar, psikolojik sorunlar, sistemik hastalıklar, diyabet, kalp yetmezliği, karsinoid sendrom sayılabilir. Pratikte en çok görülen terleme şekli; strese bağlı olandır. Bu kişilerin şikâyetleri yıl boyunca  devam eder. Genellikle ergenlik çağında başlar.

Hiperhidroz için yapılabilecekler; 

  • Sizi serin tutacak giysi seçin. Doğal kumaşları tercih edin. Gün içerisinde giysi değiştirmeye çalışın.
  • Çalışma ortamınızı serin tutun ve iyi havalandırın.
  • Terlemeye yol açan yiyecek ve içecekten uzak durun. (aşırı baharatlı yiyecekler,asidik gıdalar ve içecekler) 
  • Ter kokusu ise  kişisel temizlik konusundaki dikkat ve bazı ürünlerin kullanımı ile düzeltilebilir.

Diğer Tedavi Yöntemleri

  • terleme önleyici deodorantlar ;kısa süreli etki gösterirler, 
  • iyontoforez denilen yöntem el ve ayaklardaki hiperhidroz için kullanılabilir. haftada en az iki kez uygulanma gereği ve etkinin kalıcı olmaması nedeniyle tedavi başarısı ve hasta uyumu düşüktür. 
  • terleyen bölgedeki ter bezlerinin cerrahi metotlarla çıkarılmasıdır. Koltukaltı bölgesi için uygulanabilir.Ancak bu metod çoğu hasta için zahmetlidir  ve bazen de ikincil sorunları ortaya çıkarabilir.

Botox ‘un hiperhidrozda kullanımı

Botox deri altına enjekte edildiğinde;  ter bezlerine ulaşan sinirlerin çalışmasını geçici süre bloke ederek ter bezlerinin, ter üretimini bölgesel olarak engeller. 
Botox yapıldığı bölgedeki duyu hislerini etkilemez sadece ter bezlerini etkiler.

 Botox nasıl uygulanır?


Çok ince uçlu iğnelerle terleyen bölgeye sık aralıklarla uygulanır. Terlemenin en yoğun olduğu bölgeyi görmek için renk veren bir solüsyon sürülebilir. Uygulama en fazla yarım saat sürer. Enjeksiyon yapılan bölgede ağrı olmaması için sıklıkla lokal bir anestezik krem kullanılır. Uygulamadan hemen sonra kişi günlük aktivitesine geri dönebilir.

Ne kadar süre sonra etkili olmaya başlar ve etkisi ne kadar sürer?


Uygulamadan sonraki ilk hafta içerisinde iyileşme gözlenir. Botox’un etkisi genellikle 4 ila 8 ay sürer. Etki geçmeye başladığında ikinci uygulama yapılır.

Botox uygulamalarına devam etmezsem ne olur?


Botox’un etkisi bir süre sonra geçmeye başlar. Eğer devam etmezseniz uygulanan bölgelerde kalıcı bir değişiklik olmaz ve terleme düzeyi yavaş yavaş tedaviye başladığınız seviyeye iner.

-en

Contact US