Diş Sıkma Tedavisi (Masseter Botoxu)
Diş sıkma ve diş gıcırdatma tedavisi için çiğneme kasına botulinum toksin uygulanması işlemidir. Diş sıkma (bruksizm) sonucunda hem estetik, hem de diş ve çene eklemine ait sıkıntılar oluşur. Estetik olarak bu kişilerde çiğneme kası (masseter kası) aşırı gelişir ve buna bağlı yuvarlak biçimini kaybederek kare biçimli bir hale gelir.Çene botoksu yapılan hastalarda; öncesi- sonrası fotoğraf karşılaştırmalarında , bu erkeksi görünüşün ve çiğneme kası hacminin azaldığı görülmektedir.Yüz yeniden V biçimini kazanır. Bu durum ; genel bir endişe olan, çiğneme ve dişlerin gücünü olması gerekli gücünü azaltmaz, daha çok aşırı gelişkin bir durumun normalleşmesi olarak düşünülmelidir.
Diş Sıkmanın Yarattığı Sorunlar Nelerdir:
Diş Sıkma Tedavisinde Botox Nasıl Uygulanır
Diş sıkma (masseter ) botoksu; yaklaşık 5-10 dakika süren ve ağrı hissedilmeyen bir uygulamadır.Uyuşturucu bir krem yada iğneye gereksinim duyulmaz.Kişi uygulama sonrası sosyal hayatına geri dönebilir. Uygulamalar arasında 3-4 ay olması ve bunun bir kaç kez düzenli yapılması genel olarak önerilir. Her seans aşırı gelişmiş olan masseter kasının gücünü biraz daha zayıflatarak onu normal kas gücüne doğru değişimini sağlar.Diş sıkmanın dişler ve çene eklemi uzerinde yarattigi harabiyetini her seferinde biraz daha azaltır.
Diş sıkma işlemi için botulinum toxin uygulaması yapılırken; her bir noktaya, kaç ünite botoks yapıldığı, yapılma yeri ve seans aralıkları kişiye özel olarak belirlenir. Yüksek doz veya yanlış noktalara yapılan diş sıkma botoks uygulamalarında; çiğnemede güçsüzlük veya gülme kaslarında sorun yaşanabilir. Bu nedenle konu ile ilgili uzmanlaşmış hekimlerin yapması gereken, özellikli bir uygulamadır.
Diş sıkma botoksu (masseter botoksu) sonrasında ne zaman etkisi görülür?
Bruksizm tedavisinde masseter botox sonrasında botoksun etkisi 4-7 gün sonra başlar. 15.g.ünde yapılan kontrolde artık etki tamamen ortaya çıkmış durumdadır