Kulak çınlaması, her 10 kişiden 1'ini etkileyen yaygın bir sorundur. Kulak çınlaması, tıp dilinde tinnitus olarak adlandırılan, kulaklarda veya kafada ses duyma olarak tanımlanır. Bu ses, uğultu, vızıltı, çınlama, tıslama, cızırtı veya uğultu gibi farklı şekillerde algılanabilir.
Çınlama, tek bir kulakta veya her iki kulakta da olabilir, sürekli veya aralıklı olarak ortaya çıkabilir. Kulak çınlaması, bir veya her iki kulakta geçici veya sürekli olabilen, gelip giden uğultu sesiyle karakterize bir sorundur. Yaklaşık %15-20 oranında insanı etkileyen bu problem, özellikle yaşa bağlı işitme kaybı yaşayan kişilerde daha yaygındır.
Kulak Çınlamasının Nedenleri:
- Yaşlanma: Yaşlanmayla birlikte işitme kaybı da artabilir ve bu da kulak çınlamasına yol açabilir.
- Yüksek sese maruz kalma: Gürültülü ortamlarda uzun süre kalmak veya kulaklıklardan yüksek sesle müzik dinlemek kulak çınlamasına neden olabilir.
- Kulak kiri: Kulak kirinin aşırı birikmesi kulak zarına baskı yaparak çınlamaya neden olabilir.
- İşitme kaybı: Herhangi bir nedenle işitme kaybı yaşamak kulak çınlamasına yol açabilir.
- Temporomandibular eklem (TME) bozuklukları: Çene kasları ve eklemlerindeki problemler kulak çınlamasına yol açabilir.
- Stres ve anksiyete: Stres ve anksiyete, çene kaslarının kasılmasına ve kulak çınlamasına neden olabilir.
- Bazı ilaçlar: Aspirin, ibuprofen, antidepresanlar ve bazı kanser ilaçları gibi bazı ilaçların yan etkisi olarak kulak çınlaması ortaya çıkabilir.
- Meniere hastalığı
- Orta kulak iltihabı
- Kulak zarında delinme
- Kulakta yabancı cisim
- Travma
- Migren
- Yüksek tansiyon
- Damar sertliği
- Omurilik kaynaklı hastalıklar
- Beyin sapı tümörleri
- Metabolik hastalıklar
- Böbrek hastalıkları
- Hormonsal bozukluklar
Tanı:
Kulak çınlamasının tanısı için kulak burun boğaz (KBB) uzmanına başvurmak gerekir. Doktor, hastanın öyküsünü dinler ve fizik muayene yapar. Gerekirse odyometrik testler ve görüntüleme yöntemleri de kullanılabilir.
Geçmeyen kulak çınlaması nedir?
Hızlı ve ani ortaya çıkan ve uzun süre devam eden kulak çınlamaları, altta yatan ciddi bir sorunun göstergesi olabilir.
En uzun kulak çınlaması ne kadar sürer?
Kulak çınlamasının süresi değişkenlik gösterir. Genellikle 1 haftadan kısa sürer, ancak bazı kişilerde daha uzun sürebilir.
Kulak çınlaması ile başa çıkmak için neler yapılabilir?
- Stresi yönetmek
- Yeterince uyumak
- Düzenli egzersiz yapmak
- Sağlıklı beslenmek
- Kafein ve alkolden uzak durmak
- Gürültülü ortamlardan kaçınmak
- Kulak maskesi kullanmak
- Bilişsel davranışçı terapi almak
Diş Sıkma ve Kulak Çınlaması Arasındaki Bağlantı:
Diş sıkma ve gıcırdatma (bruksizm) olarak bilinen durum, kulak çınlaması ile ilişkili olabilir. Bruksizm, çene kaslarının istemsizce kasılması ve dişlerin sıkılması veya gıcırdatılmasıdır. Bu durum genellikle uyku sırasında ortaya çıkar, ancak uyanıkken de görülebilir. Bruksizm, çene ekleminde ve kaslarında ağrıya, baş ağrısına ve kulak çınlamasına neden olabilir.
Nöralterapi ve Schüssler Tuzları ile Çözüm:
Nöralterapi, lokal anestezik maddelerin enjeksiyonu ile sinir sisteminin dengelenmesini amaçlayan bir tedavi yöntemidir.
Nöralterapi, kulak çınlamasının tedavisinde sinirsel iletilerin düzenlenmesi ,dolaşımın ve doku oksijenlenmesinin arttırılması ve doku atıklarının bölgeden uzaklaştırılması yoluyla da de etkili olabilir. Özellikle bruksizmden kaynaklanan kulak çınlamasında nöralterapi ile çene kaslarının gevşetilmesi ve ağrının azaltılması mümkündür.
Schüssler tuzları, doku ve hücrelerin işlevlerini düzenlemeye yardımcı olan minerallerdir. Kulak çınlamasının tedavisinde Schüssler tuzlarının da faydalı olduğu yönünde deneyimler mevcuttur.. Özellikle magnezyum, kalsiyum ve potasyum gibi minerallerin eksikliği kulak çınlamasına neden olabilir. Schüssler tuzları ile bu minerallerin eksikliği giderilerek kulak çınlamasının tedavisine yardımcı olunabilir. Bunun için kişinin yüz okuma denilen yöntemle mineral eksikliklerinin belirlenmesi mümkündür.
Diş sıkma kaynaklı kulak çınlamalarında ortalama 4 ay kadar etki süresi olan Botulinum Toksin (Botoks) uygulamaları da çiğneme ve boyun kaslarında gevşemeye neden olduğu için uygulanması kolay ve etkili bir yöntemdir.
Botoks ayrıca çiğneme ve boyun kaslarının gevşetilmesi ile
-boyun ve sırt ağrılarının giderilmesi
-uyku kalitesinin arttırılması
-baş ağrısı ve stresin azaltılması konusunda da yardımcı olmaktadır.